Regery Blog

Домен: що це і навіщо

  1. Головна › 
  2. Блог › 
  3. Домен: що це і навіщо

З поняттям домен стикаються всі, хто має справу зі сферою просування, створення сайтів і т.д. Це універсальний термін, без якого не обходиться жоден провідний спеціаліст світу онлайн. Поговоримо про те, що таке домен.

Домен - це адреса сайту в мережі, представлена у вигляді букв і цифр. Він перетворює складно запам'ятовується IP-адреса в звичний користувачеві вид. Кожне найменування унікально - не можна зареєструвати ідентичні послідовності символів. Максимальний розмір комбінації - 63 знака. У найменуванні можна використовувати літери, цифри, а також тире.

Комбінація може складатися з букв латинського та кириличного алфавіту. Різні назви мають різні зони дії.

Навіщо потрібні доменні імена

Слово domains означає домен. Цей термін часто плутають з поняттям сайт. Але це не одне і те ж. Сайт - це конкретна веб-сторінка, на якій розміщений контент. По суті це і є наповнення: статті, картинки, відео та інша інформація. Домен - унікальна адреса, на якому розташовується цей сайт. Сайт може існувати без домена, але ось тільки в мережі він відображатися не буде, а користувачі його не знайдуть. Доменні імена потрібні для того, щоб розмістити сайт в Інтернеті. З його допомогою люди побачать ваш ресурс і зможуть вивчити представлену на ньому інформацію.

З чого складається доменне ім'я

Домени організовані з певною ієрархією. Вони складаються з частин, які називаються рівнями. Ці рівні виділяються за допомогою точок.

  1. Домени першого рівня є наймасштабнішими. Такі найменування також іменуються доменними зонами. Це загальне ім'я, яке вказує на територіальну і тематичну приналежність ресурсу. Відображається з правого боку після точки. Реєстрація такого домену відбувається за участю уповноваженої організації ICANN. Виділяють географічні домени першого рівня: .ru (Росія), .ua (Україна), .kz (Казахстан), .de (Німеччина) і т.д. Також існують тематичні доменні зони: .photography, .edu, .finance, .money, .travel і інші.
  2. Домени другого рівня або піддомени. Відображаються з лівого боку до точки. Такі найменування може купити і використовувати будь-яка людина або компанія. Обов'язкова умова для реєстрації - користувач повинен придумати унікальну послідовність з букв і цифр.
  3. Піддомени третього і наступних рівнів. Закріплюються за ім'ям другої категорії. Власник сайту може створити велику кількість адрес на базі основного найменування. Такі адреси не потрібно купувати. Оплачувати і продовжувати потрібно лише сервіс другого рівня.

Як виглядає домен

Адреса сайту є послідовність символів, розділену точкою. Доменна зона відділена від додаткових піддоменів. Одне найменування об'єднує в собі кілька рівнів. Наприклад, сервіси Гугл зберігаються на домені google.ru. Запис розділений точкою. Це говорить про те, що google - це піддомен. При цьому, .com - зона дії, тобто домен верхнього рівня.

Сторінка «google» не може існувати без прив'язки до певної доменній зоні .ru. Адреса обов'язково повинен виглядати так: google.com.

Вся інформація про домени різних рівнів зберігається на DNS-сервері. Користувач набуває адресу і перед запуском реєструє його в системі.

IDN і Punycode

Punycode декодер - сервіс, що дозволяє створювати доменні імена на рідній мові. Такі найменування називаються Internationalized Domain Names, скорочено IDN, тобто Доменні Імена на Національних мовах.

IDN зберігається в форматі: xn - 80ahnhodgl1a.xn - j1amh. Для користувачів ця комбінація автоматично конвертується браузером в адекватну запис: подарункі.укр

Punycode конвертер при роботі використовує латинські символи від a до z, цифри від 0 до 9 і дефіс. В цілому для кодування застосовується 37 символів.

Whois

Whois - сервіс для перевірки власника домену. Дозволяє дізнатися, кому належить адреса інтернет сайту, хто зареєстрував доменне ім'я і на які DNS-сервера направлено найменування. Сервіс допоможе виявити благонадійність ресурсу, а також встановити чи був він під санкціями пошукових систем. Перевірка проводиться в режимі онлайн.


24 Лют 2020domains