Regery Blog

Кириличні домени: плюси і мінуси

  1. Головна › 
  2. Блог › 
  3. Кириличні домени: плюси і мінуси

Кириличні домени актуальні для російськомовних користувачів Інтернету. Такі найменування відображають специфіку сайту і добре оцінюються відвідувачами. Це пов'язано з тим, що іншомовні символи сприймаються гірше, ніж букви рідного алфавіту.

Специфіка доменів на кирилиці

При створенні російськомовних імен використовується спеціальний декодер. Він називається Punycode. За міжнародними стандартами такі найменування позначаються як Internationalized Domain Names або скорочено IDN. Дослівно це перекладається як Національні Доменні Імена.


Вперше домени російською з'явилися в 2010 році. Пізніше цю ідею підхопили інші російськомовні країни, в тому числі і Україна.

Сторінки з такими іменами можуть містити різний контент. Наповнення сайту залежить від специфіки вашої діяльності. Зміст ніхто не регламентує. На порталі може бути розміщений інформаційний матеріал, навчальні технології, розважальний контент.

Переваги

Доменні імена кирилицею мають ряд позитивних сторін:

  • Запам'ятовуваність назви. Слова або просто комбінації з букв російського алфавіту сприймаються краще, ніж латиниця. Такі літерні послідовності краще запам'ятовуються і відтворюються. Це безпосередньо впливає на просування ресурсу в Інтернеті. При виборі IDN домену потрібно враховувати наскільки добре послідовність літер поєднується зі специфікою сайту. В ідеалі це має бути короткий і ємне резюме, що відбиває специфіку продукту, послуги і т.д. Красиве ім'я для сайту збільшить трафік і підвищить впізнаваність сторінки.
  • Великий вибір. Доменна зона рф або домени укр порівняно з іншомовним сегментом, мають набагато більше вільних найменувань. Придумати унікальну, що запам'ятовується комбінацію простіше рідною мовою, ніж англійською. Більшість ресурсів зареєстровано в іноземних зонах. У всьому світі вважають за краще використовувати адреси на латиниці. Тому всі адекватні послідовності символів там уже зайняті.
  • Специфіка сприйняття. Рідні букви в адресному рядку викликають більше довіри у російськомовних користувачів. Особливо це актуально для тих, хто погано володіє англійською мовою. Користувач бачить доменне ім'я російською мовою і відразу розуміє, що потрапив на вітчизняний ресурс. Це сприяє успішному просуванню і благотворно позначається на конкурентоспроможності.
  • Ступінь поширеності. Сайти з кириличним доменом адекватно сприймаються пошуковими системами. Пошукачі не знижують сайти у видачі, а видають при відповідним вмістом запиті. Подібні ресурси підтримують всі браузери і коректно завантажують подібні сторінки.
  • Візуальне сприйняття. Осмислена послідовність літер, безпосередньо пов'язана зі специфікою сайту добре сприймається потенційними клієнтами. Особливо красиво кириличні сайти виглядають на вивісках, плакатах, білбордах. При озвучуванні по радіо чи телебаченню, такі комбінації легко сприймаються. Користувач легко може запам'ятати ключовий запит і ввести його в адресний рядок.

Недоліки

Серед мінусів кириличних доменів варто відзначити:

  • Необхідність кодування. Для роботи з такими послідовностями символів використовується Punycode декодер. Декодування проводиться в обов'язковому порядку за стандартами Unicode. Пошукові системи сприймають домен кирилицею не як поєднання слів, а як код. Він виглядає так: xn--80ajlclmjgdnf.xn--j1amh. Punycode конвертер використовується для декодування 37 символів. До їх складу входять літери латинського алфавіту та цифри від 0 до 9. При роботі також використовується дефіс.
  • Труднощі при оформленні посилань. На ресурс з подібним ім'ям можна адекватно встановити перехід за допомогою анкорний посилання. Але якщо потрібно вказати пряме посилання, то доведеться докласти код такого виду: xn-- 80ajlclmijgdnf.xn--j1amh. Це виглядає не дуже красиво.
  • Вибір хостингу. Перш ніж зареєструвати ресурс, потрібно підібрати хостинг, який буде його підтримувати.
  • Обмеження ринку. Сайти кирилицею погано сприймаються іноземними користувачами, які традиційно використовує латиницю в адресному рядку.
  • Обмеження зони дії. Кириличні найменування не можуть адекватно функціонувати в деяких зонах. Вони можуть просто не підтримуватися сервером. Перш ніж купити і зареєструвати таку комбінацію, варто ознайомитися з зоною її дії.

Раніше виникали складності з розміщенням і просуванням подібних ресурсів в мережі. Зараз більшість сервісів підтримує найменування на національній мові. Вибір подібного імені виправданий, якщо ви не плануєте залучати іноземну аудиторію, а хочете розвиватися виключно в обраній зоні.


02 Лип 2019domains