Regery Blog

Домен другого рівня: що це і навіщо

  1. Головна › 
  2. Блог › 
  3. Домен другого рівня: що це і навіщо

Домен другого рівня - це частина доменного імені, розташована з лівого боку від точки. Те, що справа це вже домен верхнього рівня або, інакше кажучи, доменне розширення. Наприклад, назва сайту виглядає так: regery.com, regery - домен другого рівня, com - першого.

Щоб наочніше уявити, що таке домен другого рівня, наведемо аналогію. У людини є ім'я і прізвище. Прізвище підкреслює його зв'язок з родиною, родом, тобто певною групою. Ім'я ж, навпаки, виділяє його з родини, підкреслює індивідуальність. Тобто Сергій Іванов - це унікальний Сергій і представник роду Іванових одночасно. Також і з сайтами, regery - це ім'я, com - прізвище.

Рівні доменів

Домени організовані з певною ієрархією. Вони складаються з частин, які називаються рівнями. Ці рівні виділяються за допомогою точок.

  1. Домени верхнього рівня або доменні зони. Їх не можна купити, оскільки вони знаходяться у володінні спеціалізованої організації - ICANN. Вони діляться на географічні та тематичні. Наприклад, .ru (Росія), .ua (Україна), .de (Німеччина), .photography, .money, .travel і інші. Але цей поділ умовно. Зареєструвати домен .de можна і в Україні.
  2. Домени другого рівня. Реєструються всередині доменних зон. Іноді вони можуть вважатися частиною доменного розширення, тому що деякі оператори реєстрів розмежовують призначення TLD по доменах другого рівня. Наприклад, оператор реєстру .VC пропонує .COM.VC для загального використання, .ORG.VC для некомерційних проектів і .NET.VC для тематичних сайтів. Ці три приклади називаються національними доменами другого рівня (ccSLD).
  3. Домени третього і наступних рівнів зустрічаються рідко. Вони закріплюються за ім'ям другої категорії. Власник сайту може створити велику кількість адрес на базі основного найменування. Такі адреси не потрібно купувати. Виглядає це так: m.site.ua/. Тут m. - це піддомен, який вказує, що перед нами мобільна версія.

Особливості доменів 2 рівня

Кожен домен другого рівня повинен бути унікальний. Це обов'язкова умова реєстрації. Домени banana.biz і banana.com це не одне і те ж, так як вони зареєстровані в різних доменних зонах.

Купити домен другого рівня можуть фізичні та юридичні особи. Зазвичай реєстрація відбувається у вільній формі і ніяких додаткових документів, крім паспорта, пред'являти не потрібно. Хоча для деяких зон існують обмеження.

Можна використовувати короткі і довгі комбінації. Різниці особливої ​​немає. Але користувачі краще запам'ятовують короткі найменування, тому не варто переборщувати з кількістю знаків.

Реєстрація домену другого рівня, як правило, відбувається миттєво. Ім'я перевіряють на унікальність і відповідність вимогам обраної зони дії. Найменування реєструють на певний термін - зазвичай на рік. Коли термін дії закінчиться, домен можна буде продовжити за певну плату.


13 Тра 2020domains